Utforsk fotturer i området

Kynna-området og den nordlige delen av Finnskogen byr på flere historiske vandreveier som Finnskogleden, Østre Finneveg og Finnevegen mellom Braskereidfoss og Gravberget. Dette er turer du går over flere dager, men det finnes også gode dagsturforslag som Risberget Rundt og tur til Hakaskallen og Ingeborgsteinen.

Elgsafari

Elgsafari

Plutselig står elgen der i furuskogen; storslått, elegant og majestetisk, med en farge som gjør at den er godt kamuflert i krattskogen og blant de ranke furuene. Dette kan du oppleve sammen med Finnskogen Adventures på deres elgsafarier. Bli med guide og elghund på sporingstur.

Vandring

Finnevegen: Gravberget-Braskereidfoss

Finnevegen som går mellom Gravberget og Braskereidfoss er en historisk vandresti. Stien bærer preg av at den er brukt som ferdselsåre før bilveien kom, og går gjennom gjengrodde setervoller, blomsterenger og gammel bosetting.

Vandring

Finnskogleden

Navnet Finnskogen kommer av at disse tidligere så å si folketomme skogområdene ble ryddet og bebygd av finner fra ca. 1570 på svensk side, og ca. 1620 på norsk side. Våre nye landsmenn tok i bruk områder i Norge og Sverige som ikke tidligere var verken bosatt eller i bruk. Vidstrakte skogområder uten folk, men med et rikt dyreliv og gode fiskevann. Her slo de seg ned, og levde i mange hundre år med sitt svedjebruk, sine særegne tradisjoner og sitt språk. Dette er området der svensk, norsk og finsk kultur møtes i et grenseløst samfunn.

Vandring

Finnskogleden til Halsjøen

Finnskogleden er med sine 240 kilometer en av de lengste sammenhengende merkede vandreledene i Norge. Fra Gravberget kan du få en smakebit av midtparitet
av leden, som mange omtaler som den mest naturskjønne.

Vandring

Fottur til Hakaskallen

Hakaskallen er et naturreservat med gammel skog og dertil rikt plante- og dyreliv. Langs stien er det infotavle om naturreservatet og det finnes også en turisthytte for overnatting. Turen er på ca. 5 km.

Finnskogleden Gravberget
Vandring

Håbergrunden – Finnskogleden

Tar du Håbergrunden går du på stier som utgjør nordre del av Finnskogleden, i et område 500-700 moh. Her finner du en blanding av store myrområder, små tjern og elver kombinert med skogsterreng. Området oppleves åpent og har mer utsyn enn de søndre delene av Finnskogen som ligger i noe lavere terreng.

Vandring

Natursti ved Kynnbrua

Ved Kynnbrua lengst nord på Kynnplassen er det satt opp en natursti i samarbeid med Skogselskapet Hedmark. Dette er en kort, fin og lærerik aktivitet du kan ta med de aller minste på.

Vandring

Østre Finneveg

Østre Finneveg er en av de gamle stiene på Finnskogen som forbandt finnetorpene med bygdene ved Glomma. Stien er skiltet og godt merket. Det er også satt opp infotavler med kart flere steder langs stien.

Glade løpere i Risberget rundt 2019. Foto: Rolf Bakken
Vandring

Risberget rundt

Risberget rundt er et terrengløp som arrangeres av Risberget Turforening hvert år i juli måned.

Flotsberget
Vandring

Sti fra Heradsbygd til Kynna

Sti fra Heradsbygda via Agåsetra og Kvasstadsetra og ned til Kynnsjøene og videre til Gravberget og Finnskogleden

Vandring

Sti fra Jømna til Kynna

Fra Jømna i Elverum kommune starter en sti som går til Hakaskallen som er et naturreservat med gammel skog. Her finnes det også overnatting på turisthytta Løvknuten. Stien går videre mot Risberget, Gravberget og Finnskogleden.

Bølsjøknappen
Vandring

Tur til Bølsjøknappen

Bølsjøknappen (502 moh) er et populært turmål i Risberget, Finnskogen like øst for Kynna. Utsikten på toppen er fantastisk. Her kan du se ut over Kynndalen, og til Braskereidfoss, Trysilfjellet og Budor.

Severdighet

Tur til Ingeborgsteinen

Hvis du følger Finnskogleden nordover fra Gravberget Gård, vil du etter en snau times vandring gjennom vakker skog finne skiltet som viser vei til «Ingeborgsteinen». Ta turen de få hundre meterne bortom denne steinen, og kjenn litt på den tragiske historien som utspilte seg her.

Skroll til toppen