Opplev Kynna har satt opp noen viktige regler og tips for kanopadling som du bør følge. Det gjør vi fordi vi ønsker at du skal føle deg trygg, og ha en god opplevelse. For kajakk anbefaler vi at du tar kurs/våtkort før du padler.
- Bruk alltid flytevest når du padler.
- Barn og andre med dårlige svømmeferdigheter bør bruke godkjent redningsvest
- Kanoer velter lett, så du bør ikke gjøre brå bevegelser eller reise deg opp når du er i kano. Dette er spesielt viktig å passe på dette ved ilandstigning og ombordstigning. Hold tyngdepunktet så lavt som mulig.
- Når du padler bør du holder deg nær land, anbefalt avstand er maks 15 meter eller 3 kanolengder. Skulle du gå rundt er det da lettere å komme seg til land. Det er langs land du opplever mest og at du kan komme på nært hold til dyre- og fugleliv. Nes, odder, holmer, og viker vil dessuten gi ly mot vinden.
- Dersom du skulle være uheldig og velte – bli ved kanoen – ikke forsøk å snu den eller komme opp i den, men svøm kanoen inn til land.
- Dersom du skal ha med last er det viktig at den stues forsvarlig for å få god stabilitet i kanoen. Legg de tyngste tingene i bunnen av kanoen. Ha lik tyngde på hver side av kanoen og fordel lasten jevnt og lavt. Ikke la annet enn veldig lette ting stikke over ripa. Et godt tips er å feste all last til kanoen. Det er spesielt viktig dersom det er tungt og kan synke. Bruk vanntette poser på utstyr sårbart for vann.
- Ha en vanntett pose m. håndkle sokker, sko og tørre klær i kanoen, da kan du tørke deg, skifte og få tilbake kroppsvarmen etter at du er kommet på land.
Det er viktig å kle seg til vanntemperatur og ikke lufttemperatur, særlig på forsommeren. Vi anbefaler derfor å bruke ulltøy underst når vannet er kalt. - Når det mye vann i Kynna bør man være varsom med stryk. Det er ikke mange av dem, men noen steder er det litt fart på vannet. Åpne kanoer er ikke bygget for padling på elver med kraftig strøm og høye bølger.
- Selv om du mener at du behersker kanoen og forholdene, må du aldri sette utfor uten å ha gått langs stryket og studert det fra land. Er du i tvil, så bær heller kanoen rundt. Overtal aldri noen til å padle i et stryk de ikke har lyst til.
Kynna har veldig få stryk, men følgende steder må du være oppmerksom på:
- Strekningen mellom Kynndammen (290 moh.) i Elverum og Silksjøen (281 moh) er det en det en høydeforsskjell på 9 meter. Det høres ikke så mye ut, men til sammenligning er høydeforskjellen mellom Silksjøen og Sævsjøen (279 moh.) to meter. Det betyr at strekningen mellom Kynndammen og Silksjøen er krevende i med høy vannstand og for tørr og steinete ved lav vannstand. Dersom du ikke er en erfaren padler anbefaler vi ikke denne strekningen. Det er derfor satt opp en brygge ved Damtjenna like ved Kynndammen og brygge nord på Silksjøen. Vi anbefale uerfarne padlere og førsteganspadlere på Kynna å starte padleturen enten nord på Silksjøen eller ved Kynnbrua (brygge).
- På siste del av strekningen er mot Kynndammen i Åsnes er det et lite stryk med steinbunn (stort sett rullesteiner). Den er kort, rett og oversiktlig med veldig rolig vann på nedsiden. Vi anbefaler likevel å ta seg til land før stryket for å gjøre en vurdering om vannstand og grunnforhold gjør det forsvarlig å padle den korte strekningen, eller dra kanoen over stryket fra land.
Leier du kano anbefaler vi at du følger råd og anvisninger fra utleier. Er du usikker, spør utleier. De vil gi deg gode råd, både når det gjelder sikkerhet, og for å få en best mulig padleopplevelse.
Ha en riktig god og trygg kanotur!